Ο βράχος του Κύκλωπα Πολύφημου στον όρμο του Οδυσσέα, στην Αμμουδιά Πρέβεζας

alonaki

Ο Νομός Πρέβεζας δεν έχει να επιδείξει μόνο φυσικά κάλλη, πλούσια ιστορία και πολιτισμό αλλά και μύθο που δημιούργησε ο αρχαίος ποιητής Όμηρος μέσω της Οδύσσειας.
Ο ποιητής περιγράφει με λεπτομέρειες μέρη της περιοχής μας στο ηρωικό αυτό έπος και ένα από αυτά είναι ο Όρμος του Οδυσσέα που βρίσκεται στην περιοχή της Αμμουδιάς.
Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, αυτός ο βράχος που βλέπετε στη φωτογραφία και βρίσκεται στο Αλωνάκι Αμμουδιάς, είναι ο βράχος που κατά τον Όμηρο πέταξε ο Κύκλωπας Πολύφημος στο καράβι του Οδυσσέα όταν αυτός τον τύφλωσε.
Μάλιστα ο βράχος αυτός τραυμάτισε τον θεό Ποσειδώνα που προστάτευε τον Οδυσσέα, στο κεφάλι.
Στα μέρη μας λοιπόν προσδιορίζεται και η κατοικία του Κύκλωπα Πολύφημου που ζούσε σε μια σπηλιά.
Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι ασφαλτοστρωμένος εκτός από τα τελευταία 100 μέτρα που βρίσκονται ανάμεσα στα δέντρα και οδηγούν σε ένα ξέφωτο που χωράει να παρκάρουν αρκετά αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψετε την εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας στο σημείο που υπάρχει έξοδος προς Βαλανιδόραχη ακολουθήστε τις πινακίδες που δείχνουν «Όρμος του Οδυσσέα».
Στην παραλία η  άμμος ψιλή και γκρίζα, αυτή που τρυπώνει παντού και κολλάει πάνω σου εύκολα. Αρκετά θρυμματισμένα φύκια (κατά τόπους στην παραλία) αλλά ο βυθός αμμώδης χωρίς να βουλιάζει (πατημένη άμμος) και πεντακάθαρος από όλες τις απόψεις. Ούτε φύκια ούτε πέτρες ούτε αχινοί. Τα νερά σχετικά ζεστά και πολύ ρηχά για αρκετή απόσταση από την παραλία. Υπό αυτές τις συνθήκες το κολύμπι είναι απολαυστικό και για μικρά παιδιά.

Comments are closed.